Nowadays?

Sharing stories, works, ideas, & news

New in this Blog:

[INFO] Pernah kita mengambil hak orang?

Manusia memang tidak lari dari kesilapan, namun menjadi amalan antara kita manusia untuk saling ingat-mengingati antara satu-sama lain InsyaAllah...


“Barangsiapa yg mengambil hak orang lain walaupun hanya sejengkal tanah, maka akan dikalungkan di lehernya (pada hari Kiamat nanti) seberat 7 lapis bumi.” (HR. Al Bukhari)

Persoalan yang besar kita melihat kepada penyelewengan yang besar membabitkan pemalsuan & penipuan kewangan yang seringkali berlaku pada kes-kes jenayah di luar sana. Tapi cuba kita kecilkan sedikit skopnya dan lihat kepada kehidupan kita seharian..Contohnya mudah dan mungkin pernah berlaku pada kita dalam sedar atau tidak sedar:
  • Bayar, dan tidak dipulangkan bakinya...
  • Pinjam sesuatu lalu tidak dipulangnya...
  • Guna pakai harta atau barangan orang lain tanpa kebenaran...
  • Mengambil harta yang kita jumpa di tepi jalan...
Walaubagaimana pun, manusia tidak lari dari kesilapan. Bila sedar segeralah kita bertaubat atau sekiranya melibatkan orang lain segeralah kita memohon maaf kepadanya, pulangkan milik mereka yang bukan hak kita.

Saad bin Abi Waqqash berkata, Aku bertanya kepada Rasulullah saw,
Ya Rasulullah, siapakah orang yang paling berat ujian dan cubaannya?
Nabi saw menjawab, Para nabi kemudian yang meniru (menyerupai) mereka dan yang meniru (menyerupai) mereka. Seseorang diuji menurut kadar agamanya. Kalau agamanya tipis (lemah) dia diuji sesuai dengan itu (ringan) dan bila imannya kokoh dia diuji sesuai itu (keras). Seorang diuji terus-menerus sehingga dia berjalan di muka bumi bersih dari dosa-dosa. (HR. Al Bukhari)

[INFO] Uninstall OLD, Install NEW Version..

Yesszaa.. new version of one of the superb soccer game has been released.. Previously version of PES 2011 is improved by PESEdit.com 2011 Patch 4.1 which upgrade with world roster at September 2011. By the way, the new PES 2012 promising more real life game so fans can get as close to the real football show.

I hope this new version not fail my intense to play, as the previous version make a little bit unreal, robotic fast play soccer, make some of the PES lover turn back to FIFA2011 by EA Sports..

On the other hand, new FIFA 2012 promising realistic football simulation which more real like soccer pace movement as in the television. Which one will rule? lets find out!

[INFO] Cium anak mendapat pahala~


Suatu hari terbaca email menceritakan ganjaran pahala kepada mereka yang mencium anaknya:-

"Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya."

"Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama.

"Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya."

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata; "Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium." Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

"Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail."

"Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti?"Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu." Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi." Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

Maka sama-samalah kita kongsi perkhabaran yang yang baik ini untuk ingatan bersama,

Wallahualam...

[My Story] Genap setahun sudah...

18 Julai 2010 tarikh merupakan keramat buat sejarah hidup aku, rakan seperjuangan di JKR dan UiTM meninggalkan kenangan yang tak mungkin dapat dilupakan.

Sememangnya kita masih rasa bersyukur kerana masih diizinkan Allah menghirup udara segar dan terus beribadah di atas bumi ini. Memang setahun yang lalu pada waktu ini aku & isteri bersedih di atas pemergian Arwah Mohd Khairi Nizam akibat lemas.

Walabagaimana pun, semoga isteri arwah cekal & tabah untuk meneruskan hidup yang satu hari nanti pasti ada penghujungnya. Al-fatihah...untuk disedekahkan kepada arwah..aminn..

[My Story] Sekitar Majlis Aqiqah si Puteri...



Tanggal 3 Julai 2011 bersamaan 1 Syaaban 1432 hijrah, Raisha Batrisyia telah berlangsung majlis aqiqah puteri kesayangan keluarga. Ramai orang yang datang.. syukur alhamdulillah ke hadrat ilahi akhirnya majlis ini selamat berjalan dengan jayanya.

Terima kasih tidak terhingga kepada sanak saudara, rakan-rakan yang hadir bagi memberkati dan menyerikan lagi majlis anak dan cucu sulong keluarga kami.



Selain itu, tahniah juga kepada En.Tiger (a.k.a Suhafendi) selamat bersanding pada hari yang sama. Semoga majlis beliau meriah juga hendaknya. ~~Cheers!!



[My Story] AQIQAH Puteri kecil

Memang niat awalnya, mahu aqiqahkan anak pertama pada hari ke-7 & langsung diberikan namanya pada hari tersebut. Tapi kerana banyak halangan & masalah yang tidak dapat diduga tarikh itu kemudiannya dianjak ke tarikh yang lebih sesuai iaitu pada 3 Julai 2011...InsyaAllah..


Nama diberi 'RAISHA BATRISYIA' timbul pada hari ke-7 selepas 6 hari kelahiran sibuk ahli famili memberikan pendapat yang masing-masing perlu diambil perhatian.


HUKUM aqiqah ini ialah 'Sunnat Muakkad' yang sama dengan ibadah qurban.

DAGING AQIQAH- Ianya disunatkan supaya dimasak terlebih dahulu dengan sedikit rasa manis serta adalah sunat bagi orang yang beraqiqah memakan sebahagian kecil daripada daging binatang.

SYARAT SAH aqiqah ialah berniat aqiqah ketika menyembelih & binatang yang bakal disembelih berkaki empat (kambing, biri-biri, kibas, lembu, kerbau dan unta).

[INFO] Cara-cara memiliki rumah idaman

Gambar di Taman Bandar Senawang
Memiliki rumah idaman bukanlah perkara mudah. Banyak faktor yang perlu diambil kira sebelum dan semasa membeli rumah:
1.    Pemilihan Lokasi Rumah.
a)    Faktor logisitik; jarak dengan tempat kerja, kedai, sekolah dll fasiliti yang dapat mengurangkan kos pengangkutan.
b)    Lokasi perlulah strategik - potensi tempat untuk membangun supaya harga rumah dan kadar sewa meningkat pada masa depan.
c)    Fakto sosial; seperti majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendaraan dsb.
2.    Pemilihan Jenis Rumah.
a)    Jenis rumah seperti banglo, teres, berkembar, apartmen, kondominium, ‘studio apartment’, ‘service apartment’, ‘townhouse’,atau SOHO mengikut yang mana sesuai dengan pendapatan.
b)    Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya lot rumah dan 'built-up area'.
c)    Jenis hak milik, pajakan atau kekal.
3.    Pemilihan Pemaju.
a)    Pilihlah pemaju yang mempunyai history & trek rekod yang baik agar tidak tertipu dikemudian hari.
b)    Syarikat pemaju yang telah establish selalunya berurusan dengan pembeli secara professional & tidak banyak kerenah, lebih-lebih lagi bagi yang mempunyai ISO 9000 adalah lagi baik.
4.    Pemilihan Peguam.
a)    Lawyer Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P).
b)    Lawyer Bank untuk urusan perjanjian pinjaman.
5.    Pemilihan Bank.
a)    Pinjaman dari mana-mana bank yang menawarkan housing loan samada panel yang dilantik oleh pemaju atau dicari sendiri.
b)    Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman, interest rate, tempoh bayaran balik dsb. Samada cara Islamik atau konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan 1/3 dari pendapatan bulanan kita.
c)    MRTA – Insuran untuk cover loan (wajib) – boleh bayar cash atau masuk dalam loan.
d)    Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).
6.    Pengeluaran KWSP.
a)    Pengeluaran KWSP boleh dibuat untuk membeli rumah pertama atau rumah kedua dengan syarat sudah-syarat yang tertentu.
b)    Amaun perbezaan di antara harga rumah dengan jumlah pinjaman dan tambahan 10% daripada harga rumah ATAU Semua simpanan dalam Akaun 2
c)    Dokumen yang disyaratkan untuk pengeluaran seperti i)  Borang Permohonan KWSP 9C (AHL), ii)  Kad Pengenalan Malaysia (MyKad), iii)  Buku Bank/Penyata Akaun Simpanan, iv) Surat Perjanjian Jual Beli, v) Surat Kelulusan Pinjaman Perumahan & Surat Perjanjian Pinjaman Perumahan/ Borang Gadaian 16A/ Surat Ikatan Serahhak (’Deed of Assigment’) (sekiranya pinjaman melebihi setahun), vi)  Bukti pertalian iaitu Sijil Perkahwinan/ Sijil Lahir(ibu-bapa, suami-isteri, adik-beradik atau anak-anak).
7.    Lain-lain hal.
a)    Jaga-jaga dengan ‘late payment interest’. terjadi kerana kesilapan pemaju sendiri, pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Terkandung dalam S&P ” Without prejudice to the Vendor’s right under clause...etc ” .
b)    Sebarang surat-menyurat daripada pemaju, bank atau lawyer perlu disimpan dengan baik untuk rujukan atau sebarang permasalahan dikemudian hari.
c)    Tempoh S&P biasanya 2-3 tahun. Pihak pemaju akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum dapat CF/ CCC) untuk mengelakkan dari melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh tapi rumah tak leh duduk.
d)    Selepas dapat kunci, periksa rumah betul-betul, sebarang kerosakan perlu diajukan kepada pemaju sebab masih dalam waranti.

Sumber asal: http://epanduan.wordpress.com/2009/11/25/cara-membeli-rumah/

[INFO] Hadis: Ciri-ciri Orang Munafik

Hadis Abdullah bin Amru r.a katanya:
Rasulullah s.a.w pernah bersabda: Ada empat perkara jika sesiapa yang mempunyai empat perkara tersebut, maka dia merupakan orang munafik. Sesiapa yang bersifat dengan salah satu daripadanya bererti dia bersifat kemunafikan, sehinggalah dia meninggalkannya iaitu:
    1. Apabila BERCAKAP dia BERBOHONG
    2. Apabila membuat PERSETUJUAN dia MENGKHIANATI,
    3. Apabila BERJANJI dia MENYALAHI dan 
    4. Apabila berlaku PERTIKAIAN dia MELAMPAUI BATAS.
    'Dan moga dengan ingatan ini dapat kita mengingati diri kita untuk sentiasa berhati-hati dengan tingkah laku kita & memperbaiki kesilapan yang mungkin berlaku dalam kehidupan kita sehari-harian..InsyaAllah...'

      [My Story] Memiliki rumah pertama kian sukar

      Bulan ni memang banyak pameran hartanah, baik di hometown aku seremban mahupun di tempat kerja aku Mid Valley. Memang telah dalam perancangan tahun ini ingin membeli 'property' yang pertama.

      Melihatkan ragam pasaran property di Malaysia aku rasakan harga kian melonjak ke satu takat yang pernah difikirkan. Jika dulu perancakan harga boleh dilihat di bandar besar seperti Kuala Lumpur. Tapi kini di Seremban pun telah mula berlaku.



      Aku, En.Hapiz & En.Am seakan-akan terperanjat apabila rumah yang dulunya boleh dianggarkan 200k++ telah menjadi 400k++, rumah yang 300k++ telah pun menjadi 600k++. Aduii... apelah nasib aku dan rakan-rakan ni hehe...

      Memang aku dan En.Am ke pameran property MidValley untuk melihat sendiri harga rumah yang dahulunya difikirkan setaraf dengan pekerjaan kami, kini memang benar-benar di bawah 'par' kelayakan kami. hehehe kita beli rumah lelong je la ye En.Am

      (Gambar di atas melihatkan rumah moden Taman Bandar Senawang fasa 2 di Seremban)

      [My Story] Kursus Induksi Bil.3/2011


      Memang penat tunggu, akhirnya selepas 2 tahun 2 bulan aku diserap ke jawatan tetap di JKR barulah aku dapat induksi. Tak dapat dinafikan, kursus ni aku dapat setelah berbuih2 follow-up di Kementerian. Pelik bin ajaib walaupun penat aku follow up tiap 3 bulan daripada 2009 name aku dikatenye hilang dari list. Tapi apa-apa pun kene la bersyukur.. alasan aku kali ini disebabkan isteri nak bersalin tidak lama lagi, diterima pakai untuk aku dapat sertai Induksi di Kompleks Rakan Muda Baling. Hahaha.. Alhamdulillah..

      Kursus ni selame 2 minggu, nak kate sekse tak jugaklah. 1st tu sahaja agak penat mengharungi pelbagai aktivitinye. Tapi paling menyeronokkan ialah aktiviti kembara. Kumpulan yang aku sertai ni bernama Gunung Mat-chincang. Sepanjang perjalanan nak kene bawak barang amanah dan juga sebaldi air berisi nila. Pada mulanya ingatkan kembara ni xmencabar je sebab terrain nye agak rata. Tapi rupanya ratanya di awal babak jer.. selepas 1km memang mencabar kene redah sungai, masuk gua yang bersungai dan gua gelap. Keadaan muka buminya memang mencabar. Best!

      Pada kumpulan aku: Tahniah dan Syabas! jangan lupa amalkan chicken dance & menari poco-poco yek! haha...

      [My Story] Perlawanan PES di abad ini!


      Buat julung-julung kalinya kami mule test power Proevolution Soccer 2011 yand telah dimodifikasi menggunakan PESEdit.com Patch 1.6 (Rekod Transfer sehingga 12 Febuari 2011).

      Ditambah pula encik ADI Drogba yang berkobar mau menang kali ini smpai 5-6x die lawan komputer pada TOP LEVEL, memang boleh pegi die ni, menang 3x kot. hahaha... Si ADI kali ni membawa gamepad sendiri mahu mencabar Sir AM Furgeson & Wafi SUAREZ hehe..

      Tapi macam biase da, ADI Drogba suke dibolosi dahulu kemudian kejar untuk mendapat keputusan SERI. huhu~ (bising die kenape esek seri je pyah beno nak menang)

       Sir AM Furgeson telah mula menggunakan taktik LOB & chip jauh yang kadang2 sangat merbahaya untuk membuat serangan COUNTER (aii nak TIRU ke haha~)..

       Apa-apa pun, Sesi kali ini untuk pemanas badan jer.. Mungkin nanti baru nk buat TOURNAMENT hwhwhwh BERANI ker?? ( Dengarnya Ir Achid tengah panas tu mau mencabar hahaahaha...)

      [My Story] Memory upgrades from Crucial.com - Determine My Memory Needs

      ~~uhuh..

      hari ni pemainan gila zaman universiti telah dimulakan semula.
      Lawan pemainan bola; kali ini Proevolution Soccer 2011 - Updated PESEdit.com Patch 1.3.
      Tak dinafikan En.AM pada mulanya nampak hebat dengan team MU nyer mengungguli kemenangan 2-0 melawan komputer ditahap TOP level ini. En. ADI pula sgt suke SERI dgn komputer ini.

      Walau apa pun, tujuan utame En.ADI ni datang rumah aku untuk melihat sendiri komputer yang aku mau jual kepadanya (komputer zaman universiti dulu-mmg buat maen game + assignment shj). Begitu pun spesifikasi nya adalah antara yang terbagus pernah aku ciptakan untuk komputer desktop klon (pada masa tu la tahun 2004):

      Processor: Intel(R) Pentium(R) D CPU 2.66GHz
      Motherboard: Intel D102GGC2 Motherboard
      RAM: 1GB DDR PC2-5200 (512Mb x 2)
      HardDisk: Western Digital 80GB S-ATA Hard Disk Drive
      Video: NVIDIA GeForce 8500 GT
      Operating System: Windows 7 Ultimate 32-bit (6.1, Build 7600)
      Rom: LG Super Multi DVD ReWriter Dual Layer & 52xCDRom
      Casing: ATX Tower Casing w/ PSU
      Lain-lain: Logitech Desktop Keyboard + Mouse

      Monitor memang dijual berasingan, LCD 19 inci atau CRT 17 inci yang kedua-duanya jenis ACER uhuh~~

      Buat en.ADI d ibawah ialah link untuk anda menentukan samada untuk menambah/upgrade RAM sediada.

      TQ
      Memory upgrades from Crucial.com - Determine My Memory Needs

      [APPS] Download K-Lite Codec Pack 6.80 (Full) - FileHippo.com

      Download K-Lite Codec Pack 6.80 (Full) - FileHippo.com

      [APSS] Download K-Lite Codec Pack 6.70 (Full) - FileHippo.com

      Essential alternative codec pack, click below to download page...

      Download K-Lite Codec Pack 6.70 (Full) - FileHippo.com

      [APSS] Download Adobe Reader 10.0 - FileHippo.com

      One of must have application, click below to download page...

      Download Adobe Reader 10.0 - FileHippo.com

      [TV Series] Supernatural Season 6 - HDTVRip

      Supernatural Season 6 - HDTVRip

      Click my Nuffnang!

      English Premier League Injury Table

      Related Posts with Thumbnails

      Followers

      Click dude..!

      Chat with me!

      ShoutMix chat widget

      My Blog List

      Others

      Hits Since April 8, 2009! Free Hit Counter by Pliner.Net